17 sep Privéauto zakelijk rijden als zzp’er: mag dat wel?
Jouw privéauto zakelijk rijden als zpp’er? Goed nieuws! Het is absoluut mogelijk om jouw privéauto als zakelijk vervoermiddel in te zetten. Wist je dat het jou (startende)zzp’er als tal van voordelen biedt?
Privéauto zakelijk rijden? Waar moet je rekening mee houden?
Het is zeker niet verboden om jouw auto zowel zakelijk als privé te gebruiken. Er zijn echter wel belangrijke gevolgen waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van de keuze die je maakt. Het rijden van een zakelijke auto die je ook privé gebruikt, heeft andere gevolgen dan wanneer je jouw privéauto zakelijk inzet.
Wanneer je ervoor kiest om jouw privéauto zakelijk te rijden, opent dit interessante mogelijkheden voor jou als zzp’er. Je kunt bijvoorbeeld de gemaakte zakelijke kilometers vergoed krijgen en de btw verrekenen voor het deel dat je zakelijk met de auto rijdt. Dit kan aanzienlijke voordelen opleveren voor jouw onderneming.
Een zakelijk auto, ook inzetten voor privé gebruik
Andersom kun je ook overwegen om een zakelijke auto privé te gebruiken, maar hier dien je dan rekening te houden met bijtelling. Deze bijtelling wordt gecompenseerd door het feit dat je de autokosten zakelijk mag aftrekken, waardoor je fiscaal voordeel behaalt.
Privé of zakelijk rijden als zzp’er?
Bij het maken van jouw keuze tussen privé- of zakelijk rijden als zzp’er zijn er belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Ga je een privéauto zakelijk rijden? Dit kan soms lastig zijn om zelf te bepalen, maar maak je geen zorgen, Enwijdoenderest staat voor je klaar om advies te geven. We helpen je graag bij het berekenen van het grootste fiscale voordeel voor jouw situatie (let op: deze berekening valt niet onder onze standaard dienstverlening).
Welke opties zijn er?
Als je ervoor kiest om de auto zakelijk te kopen, wordt deze opgenomen in het vermogen van jouw onderneming. Dit betekent dat de auto op de balans komt te staan en dat je afschrijvingen kunt doen, wat je weer kunt aftrekken van de winst. Hierdoor wordt jouw belastbaar inkomen verlaagd, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
Als je de zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling berekenen en dit bij jouw belastbaar inkomen optellen. Dit resulteert in een hogere belastingafdracht, maar de voordelen kunnen elkaar mogelijk compenseren.
Een andere optie is om de auto privé te kopen. In dit geval valt de auto onder jouw privévermogen en wordt deze niet opgenomen in de balans van jouw onderneming. Hoewel je geen afschrijvingen kunt doen, hoef je ook geen bijtelling op te tellen. Voor zakelijke ritten die je maakt, kun je €0,21 per kilometer (per 2024 geldt 0,23€ per kilometer) in rekening brengen bij jouw bedrijf. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de btw voor het zakelijke gebruik van de auto te verrekenen. De beste keuze voor jou hangt af van verschillende factoren die specifiek zijn voor jouw situatie.
Vergelijk de kosten
Maak gebruik van deze informatie om de mogelijkheden van het privéauto zakelijk rijden als zzp’er te ontdekken. Vergeet niet om de kosten te vergelijken en de juiste beslissing te nemen die past bij jouw onderneming. Een privéauto voor zzp’ers kan vaak een uitstekende keuze zijn, vooral als de auto ouder is dan 2 en jonger dan 15 jaar. Houd echter rekening met eventuele verschillen, zoals de aanschafwaarde van de auto of de lage bijtelling waarvoor de auto in aanmerking kan komen bij zakelijk gebruik.
Win advies in
Bij jouw avontuur als zzp’er is de keuze tussen privé of zakelijk rijden van groot belang. Laat je niet overweldigen door de complexiteit ervan. De fiscale experts van EWDDR staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste beslissing die past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.